Cites

BIBLIOGRAFIA I WEBGRAFIA


En els treballs, l’apartat de bibliografia és molt important, aporta rigor, categoria i qualitat al document.
La bibliografia consultada s’ha de recollir de forma ordenada i atenent unes normes. Hi ha diferents estils, aquí teniu un  model força senzill que és el que haureu de seguir:

PLAGI
Segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans el plagi és "la part d'una obra d'altri inserida en la pròpia sense indicació de la font."
L'antropòleg i acadèmic canadenc Irving Hexam en el seu article Academia Plagiarism Defined el defineix com "l’intent deliberat d’enganyar el lector amb l’apropiació d’idees i paraules d’altres". Així doncs ho qualifica com motiu un engany acadèmic. La Llei de propietat intel·lectual també és molt clara respecte del que anomena.

Per evitar el plagi, el que cal fer és citar correctament


CITES
  • Per citar una text o imatge, s’utilitzarà un número entre claudàtors al costat del que es vol referenciar.

Exemple:
 El 1805 va exposar la teoria atòmica en la que es basa la ciència química moderna. El 1808 va publicar les seves idees sobre la constitució de la matèria, que es poden resumir, utilitzant un llenguatge més actual, en aquests postulats: La matèria està formada per partícules indivisibles anomenades àtoms. ....” [1].
.
  • Al final del document, s’entraran totes les referències mantenint la correspondència amb la numeració.

Exemple:
[1] "Teoria atòmica de Dalton" a http://ca.wikipedia.org/wiki/John_Dalton (16/02/2011)



BIBLIOGRAFIA:

·       Primer es posa l'autor. Els cognoms es posen en majúscules i normalment van a davant perquè els autors s'ordenen per cognoms. Quan els autors són diversos van separats per punt i coma.
·       Després es posa el títol: si es fa a mà, es posa en minúscules i subratllat, i si es presenta amb ordinador, amb minúscules i cursiva.  Si fem referència a un apartat d’un llibre (capítol, poema ...) es posa abans del títol i entre cometes.
·       Per últim, es posa l'editorial i l'edició entre parèntesi ja que hi pot haver diferències entre una i una altra.
·       També ha de constar en quin any va ser editat el llibre o aquella edició en concret.


Exemples:

SIERRA i FABRA, Jordi: Camps de maduixes, Ed. Cruïlla (2ª edició)
 
CANALS, Maria Antònia. Viure les matemàtiques de 3 a 6 anys. Barcelona: Rosa Sensat, 2000.

CAAMAÑO, Àngel: “Propietats de la matèria”, a Química. Ed. Teide, 2002 (1a edició).

DOMÈNECH, Joan; ARÀNEGA, Susanna. L’educació primària. Reptes, dilemes i propostes. Barcelona: Graó, 2001.


WEBGRAFIA:
·       Primer i l'autor (si hi consta) i el títol de la web Els cognoms es posen en majúscules i normalment van a davant perquè els autors s'ordenen per cognoms. Si la pàgina és anònima, es posa una barra i dos punts ( ----: ).
·       Després es posa la URLl (adreça web): si es fa a mà, es posa en minúscules i subratllat, i si es presenta amb ordinador, amb minúscules i cursiva.  Si fem referència a un apartat de la web es posa abans del títol i entre cometes.
·       Per últim, es posa la data de consulta tenint en comte que d’un dia a l’altra pot variar la informació de la pàgina.

Exemple:


---: "Teoria atòmica de Dalton" a http://ca.wikipedia.org/wiki/John_Dalton (16/02/2011).